Direct een afspraak maken? bel 0514-56 18 05

Of klik hier voor het digitaal maken van een afspraak

Oedeem therapie

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Via dit lichaamsvocht verlopen veel processen, onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen en het uitwisselen van stoffen of gassen. Deze processen via het lichaamsvocht noemt men de waterhuishouding. Het lichaam is in een optimaal evenwicht wanneer de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Het lymfestelsel speelt, samen met de bloedsomloop, een belangrijke rol voor dit optimale evenwicht.

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtopeenhoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of defect lymfsysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfklieren zijn weggenomen of door bestraling, bv bij kanker. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn bv te weinig lymfbanen; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Anatomie

Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfebanen voor het vochttransport en lymfeknopen die een zuiverende werking hebben. Als het lymfevocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied terug in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen en in de hals zitten veel lymfeknopen.

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?

Lymfeoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Lymfeoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u een lymfoedeem ontstaat, neemt u dan direct contact op met uw huisarts of specialist.

De manuele lymfedrainage volgens methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met ander therapievormen:

  • Oedemen (zwellingen), zowel zichtbaar als niet zichtbaar

Behandelmethodes

De behandeling door een Voddertherapeut bestaat uit: Manuele Lymfdrainage en kan aangevuld worden met:

  • lymftaping; tape geeft een liftende werking van de huid waardoor verbetering van het vochttransport
  • aangepaste oefentherapie/mobilisaties
  • compressietherapie in de vorm van bandageren /zwachtelen en indien nodig het aanmeten van een elastische kous

Vergoedingen

Oedeemtherapie wordt vergoed door alle zorgverzekeraars. De eerste 9 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. De vervolgbehandelingen worden vergoed uit de basisverzekering.

Fascia therapie

Willie Fourie, een Zuid-Afrikaanse fysiotherapeut ,is wereldwijd zeer actief in het wetenschappelijke netwerk over bindweefsel en fascia. Hij heeft deze techniek ontwikkeld en is al jaren bezig met klachten verhelpen na borstkanker. Oedeemfysiotherapeute Aagje Kruithof heeft de cursus bij Willie Fourie met veel enthousiasme gevolgd. De fascietechniek is een waardevolle aanvulling op oedeembehandeling. Bijvoorbeeld wanneer er geen duidelijk oedeem aanwezig is en de patiënt toch klachten rondom het borstgebied ervaart.

Fascia

Fascia is het witte , doorzichtige bindweefsel dat zich overal in het lichaam bevindt. Onder meer rond en in de spieren. Ze zijn onderling verbonden. Die onderlinge samenhang kan uit balans raken.

Fasciatherapie

Als gevolg van een operatie en/of bestraling kunnen, door beschadigingen van de fascia, littekens, lokale verklevingen , pijn , bewegingsbeperking en oedeem ontstaan.

Met fasciatherapie kan de therapeut de fasciastructuren oprekken, bewegen en masseren.

Het resultaat is vaak al na èèn behandeling merkbaar.

De bewegingsbeperking is minder en de patiënt ervaart verlichting van de pijn. Ook wordt de lymfe beter afgevoerd.

Bindweefseltechnieken hebben een positief effect op verslapte, slecht doorbloede huid, door een gunstige invloed op het lymfesysteem.

Het versnelt het herstel van littekenweefsel postoperatief. Deze technieken worden pas na een volledige wondheling toegepast en starten heel voorzichtig.

Wanneer is fasciatherapie toepasbaar?

Fasciatherapie kan gebruikt worden bij het therapeutisch behandelen van oedeem, fibrose(verhard weefsel), littekens en bij bewegingsbeperking als gevolg van bestraling.

Oedeembehandeling: fasciatherapie heeft een grote meerwaarde voor de oedeemtherapie. Zeker als die wordt gebruikt in combinatie met manuele lymfdrainage, oefentherapie en zwachtelen.

Littekenbehandeling: Fasciatherapie is ook geschikt voor het soepel maken van verharde littekens die bewegingen beperkten. Denk bijvoorbeeld aan een begrensde armbeweging na een borstoperatie.

Terug